Το προηγούμενο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν ένα χρόνο. Μετά απο την όλο και αυξανόμενη επισκεψιμότητά του αποφάσισα να το αναδημιουργήσω.
Η σημαία, ως σύμβολο της συγκρότησης και ενότητας του "ελληνικού έθνους" καθορίζεται απο την Ά εθνική Συνέλευση(δεκέμβρης 1821-γενάρης 1822). Η εκτελεστική επιτροπή αναλαμβάνει να καθορίσει την μορφή της, την οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά τον Μάτη του 1822, με την υπογραφή του προέδρου του εκτελεστικού Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Για την ακρίβεια καθορίστηκαν τρείς τύποι σημαιών : Μια πολεμική για την ξηρά και δυο για την θάλασσα, μία εμπορική και μία πολεμική. Απο τότε μέχρι σήμερα έγιναν δίαφορες προσθαφαιρέσεις(η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, το βασιλικό στέμμα κ.ο.κ)
|
το σύμβολο της Βαυαρίας |
|
Λοιπόν το ερώτημα που γεννιέται στο καθέναν ο οποίος παρατηρεί το ελληνικό εθνόσημο είναι τι συμβολίζει. Σύμφωνα με την κυρίαρχη αντίληψη το γαλάζιο συμβολίζει το χρώμα της θάλασσας του Αιγαίου, το λευκό το χρώμα των αφρών που σχηματίζουν τα κύμματα πάνω στα βράχια και οι εννία λωρίδες συμβολίζουν τις συλλαβές της φράσης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ" . Έτσι τουλάχιστον διαδίδουν στους μικρούς μαθητές. Πόσο αλήθεια είναι όμως?
Κατ' αρχάς μερικά χρόνια μετά την Ά εθνοσυνέλευση, ο πρώτος βασιλεύς της Ελλάδος ο οποίος καταγονταν απο την Βαυαρία την έκανε πιο σκούρη προκειμένου προφανώς να συμπίπτει με τα χρώματα της σημαίας καταγωγής του.
|
το σύμβολο της east India British company |
|
|
το σύμβολο του Αγίου Γεωργίου |
|
Μετέπειτα ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής, Μαυροκορδάτος, ο κύριος εκφραστής της Αγγλικής πολιτικής επι Όθωνα και αρχηγός του Αγγλικού Κόμματος επέλεξε ώς μορφή της ελληνικής σημαίας την σημαία της γνωστής αποικιοκρατικής British East India Company. Η συγκεκριμένη εταιρία εκμεταλλεύοταν τις πλουτοπαραγωγικες πηγές της τότε επικράτειας της Ινδίας που βρίσκονταν υπό το στρατιωτικό κλοιό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για εκατοντάδες χρόνια ( συγκεκριμένα απο το 1600 μέχρι τέλη του 19ου αιώνα). Η σημαια λοιπόν της Εταιρίας των Ανατολικών Ινδιών αποτελείτο αρχικά απο έξι κόκκινες και πέντε λευκές λωρίδες, που αργότερα μειώθηκαν σε πέντε και τέσσερις αντίστοιχα. Ο σταυρός πάνω αριστέρα είναι του Αγίου Γεωργίου και συμβολίζει το Βασίλειο της Αγγλίας. Η σημειολογική πλευρά της επιλογής της μορφής της συγχρονης ελληνικής σημαίας, που έγινε απο τον εκφραστη της Αγγλικής πολιτικής ηταν η ανάδειξη του υπο σύσταση ελληνικού κ΄ρατους σε προτεκτοράτου των Εγγλέζων. Tα παραπάνω δεν είναι απλές αναφορές που αναδεικνλυουν τους σκοπούς και τις λογικές που κρύβονται όχι μόνο πίσω απο την κατοχύρωση της σημαίας ως σύμβολο αλλά και την ίδια τη συγκρότησην του "ελληνικού έθνους" Η επικράτεια που βρίσκονταν υπό τη στρατιωτική κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κομμάτια της οποία ς αργότερα αποσπάστηκαν και συγκρότησαν το σύγχρονο ελληνικό κράτος, αποτελούνταν απο έναν πληθυσμό με διαφορετικές κουλτούρες, διαφορερικές γλώσσες, ήθη και έθιμα κτλ. Η συγκρότηση-κατασκευή του ελληνικού έθνους-κράτους προέκυψε μέσα από τη βίαιη εποβολή αναδυόμενων κυρίαρχων πολιτικών/οικονομικών ελίτμ την εκκαθάριση/εκδίωξη/βιαιη ενσωμάτωση αλλόγλωσσων λαών και πολλών άλλων διαδικασιών(πόλεμοι,επεκτάσεις, κατακτήσεις) σε μακροχρόνιο επίπεδο. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία, η σημαία υπήρξε το σύμβολο που βάφτηκε με αίμα για τους σκοπούς και τα συμφέροντα των απο πάνω. Ας πάψει να υφίσταται το ιδεολόγημα πως η ελληνική σημαία πρόκειται για τον λόγο τον οποίο πολέμησαν οι Ελληνες την Οθωμανική αυτοκρατορία. Ο λαός εκείνη την περίοδο ξεσηκώθηκε ενάντια στους δυνάστες κάθε είδους και προέλευσης, και ο αγώνας αυτός μετέπειτα προδώθηκε απο την ηγεσία του κινήματος των Ελλήνων το '21.Ενδεικτικός ο αφορισμός των στασιαστών απο το πατριαρχείο της Κων/πολης.
Η σημαία είναι το σύμβολο της κοινωνικής συνοχής, της συνοχής μεταξυ εκμεταλευτών και εκμεταλευόμενων. Είναι το σύμβολο της εξαπάτησης των λαών
Λες μαλακίες, άντε ψάξε λίίίγο καλύτερα ρε καραγκιόζη..........
ΑπάντησηΔιαγραφήτι παπαριες ειναι αυτες ρε φιογκε;η σημαια μας ειναι ελληνικη φιαχτηκε για την Ελλαδα και αυτο δεν αλλαζει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι...και ο Μεγας Αλεξανδρος ηταν πλασιέ της Tupperware.αντε χασου ρε λαμογιο,αρκετους ανθελληνες εχουμε εξω.Και αν αμφισβητεις την ιστορια και τα ιδανικα της πατριδας μας να πας να ζησεις στη Αλβανια ή στον Καυκασο ή τελικα στην ζουγκλα του Αμαζονιου οπου και ανηκεις.Παπαριδη
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπητέ παύλο το σχόλιο σου οπως και τα υπόλοιπα των ομοϊδεατών σου παραπάνω αν και μου προσβάλλουν την αισθητική δεν τα διαγράφω αφενός γιατί θα προκαλέσουν γέλιο στους υπόλοιπους αναγνώστες και φίλους του μπλογκ και αφετέρου γιατί αποτυπώνουν ανάγλυφα το ήθος, την κουλτούρα και το βάθος της σκέψης των πατριδομαιμούδων.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλη χρονία